Колонізатор

         
Колонiзатор
Сергiй Залевський


Макс Шнiтке #6
Розгорнувши верф, корпорацiя «М.Ш.Тех» починае свое зростання i розвиток – створення носiiв «ШІ Колонiя» справа складна i дорога. Але окрiм кредитiв, потрiбнi зародки Колонiй, i Макс вирушае на пошуки таких iстот в мiсця битв предкiв людства i агресора з iншоi галактики. Пошуки виявляються дуже успiшними, i незабаром флот корпорацii рiзко зростае в кiлькостi i потужностi – тепер можна подумати i про кредити, адже будувати велетенськi кораблi справа зовсiм не дешева. Але можна також подумати i про тих, що вирвав тебе iз звичного оточення багато рокiв тому на Землi – можна вiдвiдати рабовласникiв, спробувати взнати шлях до Землi. Багато чого можна з таким флотом – що вибере Макс i його соратники по корпорацii?





Сергiй Залевський

Колонiзатор





Глава 1


Парочку Шнiтке Лакi виявила неподалiк в маленькому закладi швидкого харчування: чоловiк вiдкинувся в крiслi, видивляючись щось цiкаве для себе на стелi закладу, в той час, як його супутниця поглинала якийсь великий кольоровий десерт, активно працюючи ложечкою, акуратно ii при цьому облизуючи, закотивши очi – мабуть було смачно.

– О! А фось i нафа фофруга! – пожвавилася вона, побачивши Лакiру, що щойно увiйшла, намагаючись привiтатися з набитим ротом – замов собi що-небудь, наш чоловiк заплатить, хi-хi – пустотливо подивилася на Макса, який з цiкавiстю розглядав блондинку – тiй стало навiть трохи незручно вiд такого безцеремонного огляду.

– Так-так, Лакi, питання серйозне, так що потрiбно пiдкрiпитися – весело кивнув головою шахтар – чоловiк заплатить.

Потiм уся компанiя ще хвилин десять сидiла мовчки: дiвчата поглинали своi солодощi, а iх кавалер дивився на усiх по черзi – Юлi, Лакiру i стелю, потягуючи iз склянки якийсь яскраво-зелений напiй з бульбашками.

– Гаразд – вирiшив перейти до сутi питання фахiвець – я в курсi усiх ваших розмов про мене i нашi взаемовiдносини, i оскiльки моя дружина залишае вибiр за мною, то я хочу запитати тебе Лакi: ти дiйсно хочеш зв’язати свою долю з нашою?

– Гм,… так прямо. – трохи знiяковiла блондинка вiд натиску – … несподiвано, я б хотiла це обговорити спочатку.

– Ну, ось давай i обговоримо – продовжував Макс – дивися, я тобi змалюю, на що ти хочеш пiдписатися. Там, де ми житимемо декiлька найближчих рокiв, людей дуже мало: менше сотнi, крiм того, усi живуть парами – так було задумано, оскiльки поруч нiкого i нiчого немае. Немае планети, куди можна спуститися на курорт, наприклад, якщо набридне сидiти на станцii, станцii теж там немае – немае нiкого окрiм цього маленького колективу, i ми з Юлi входимо до цього числа, яке я тобi назвав. Це перше застереження, i ось друге: це, швидше питання до тебе – що ти там робитимеш цих декiлька рокiв – продавати там нiчого i нiкому, а байдикувати тобi самiй дуже скоро набридне. Подумай про це, розваг буде трохи, i усi вони не вiдрiзняються рiзноманiтнiстю.

– Не знаю, Макс – засмучено наморщила лобик блондинка – мене питання роботи якось не займало, якщо чесно, я хотiла зв’язати свое життя з тобою. Я це зрозумiла кiлька рокiв тому, коли ми з Юлi згадували про тебе i той час, коли ти був з нами поруч. А продавати менi вже набридло,… може, я переквалiфiковуюся в кого-небудь iншого – наплювати на цi бази та iмпланти – набридло все!

– Зрозумiло – задоволено кивнув головою технолог – значить ти з нами. Офiцiйну пропозицiю я тобi зроблю трохи пiзнiше,… потрiбно кiльця купити, хто ж знав, що все так обернеться, потiм i документи оформимо.

– А що ще за кiльця? – зацiкавилася блондинка – перший раз про таке чую, що це таке, звичай якийсь чи що?

– Ось, йди сюди i подивися – поманила до себе Юлi – у Макса на планетi такий порядок: коли чоловiк пропонуе жiнцi стати його законною дружиною, вiн одягае iй кiльце на палець, якщо вона згодна. Ось у мене одне, а у нього iнше.

– Ой, воно живе – здивовано вiдреагувала Лакi, доторкнувшись до симбiонту на пальцi у рудоi – той змiнив колiр на бiлий i пару разiв покрутився навкруги. Я теж таке хочу!

– Таке не вийде – засмутив ii чоловiк – цi змiйки живуть парами i продаються парами, а менi другоi одягати на руки не можна – виробник забороняе. Але я щось придумаю таке красиве, не засмучуйся – додав вiн, розглядаючи скривджене обличчя блондинки – або можеш сама щось вибрати для нас з тобою,… хоча нi – кiльця завжди купуе жених, хе-хе.

– Тепер про спецiальнiсть: ось дивися Лакi, моя перша дружина мае декiлька спецiалiзацiй – у нас в корпорацii працюють усi, навiть я, хе-хе. Так от про твою подругу: пiлот трьох категорiй, технiк космiчних кораблiв трьох категорiй, трохи ботовод i трохи iнженер мобiльних верфей, правда, остання фiшка у неi нещодавно i без практики, але зверни увагу – все в шостому ранзi, i, побачивши круглi очi блондинки, додав – менi самому тепер страшно з нею спати, ха-ха-ха.

– Щодо переквалiфiкацii – продовжив наш герой – е двi iдеi: скласти пару моiй першiй дружинi i вивчити декiлька пакетiв по верфях, iнжинiрингу i кораблях Спiвдружнiсть – це я пожартував, Лакi, не блiднiй так, знаю, що це надто багато. Є другий варiант: вивчити всього один пакет – «Диспетчер» – будеш першим перспективним диспетчером в нашiй корпорацii,… у мене далекосяжнi плани.

– І у нас довгi руки – смiшно спохмурнiла Юлi – ми тебе дiстанемо, де хочеш. ха-ха-ха.

– До речi, Лакiра – посмiявшись, знову звернувся технолог до своеi новоi нареченоi – тобi потрiбна установка яких-небудь iмплантiв? Учити-то доведеться багато, та i взагалi, може потрiбно нейромережу замiнити i ще що по дрiбницях – моя дружина повинна користуватися найкращим?

– Ох,… як незвичне таке чути: дружина – задумливо вiдгукнулася дiвчина – як все швидко вiдбуваеться. Взагалi-то я не упевнена, що варто щось мiняти: у мене КІ=151, КЗ=2,05, можливо, якiсь iмпланти на перспективу?

– Нi, Лаки, так не пiде! Нагадай менi свiй рахунок, скину тобi грошей на змiну нейромережi i усе iнше – сама собi вибери оптимальний варiант замiни, ти адже краще мене розбираешся в тому, що продае твоя корпорацiя.

Через пару хвилин блондинка трохи загальмовано читала повiдомлення з банку про поповнення рахунку на двадцять мiльйонiв кредитiв – ii, поки ще неофiцiйний чоловiк перевiв без всяких протоколiв i контрактiв велику суму грошей, нiчого не зажадавши натомiсть. Дiвчина вiдчула, як ii серце наповнюеться теплом i радiстю вiд усвiдомлення факту, що тепер вона не одна i про неi пiклуються близькi iй люди. Благодушний стан трохи обламав цей самий майбутнiй чоловiк:

– Часу не втрачаемо, не спимо i не мрiемо – ти зараз iдеш до себе в «ТСБ-нейро» – мiняй, заливай, учи i так далi за списком, а завтра ми тебе на зворотнiй дорозi заберемо, i тодi ж оформимо нашi стосунки офiцiйно. А нам з Юлi потрiбно на планету – з сiм’ею побачитися.

Лакiра швидко зорiентувалася в обстановцi – раз в цiй сiмейцi шахтаря перша дружина така просунута, а про чоловiка можна було тiльки здогадуватися, що там у нього в головi зараз е, то потрiбно i iй вiдповiдати такому рiвню. Вiзит у свое вiддiлення корпорацii переслiдував двi мети: перше, це звiльнення – тут все пройшло швидко. Друге: нова нейромережа, iмпланти i усе iнше – тут процес трохи затягнувся з очевидних причин. Дiвчина прекрасно орiентувалася в продукцii своеi компанii, тому сама склала собi новий «бiлд», так би мовити, а заразом ще i встигла оформити увесь список за собiвартiстю, як працiвник корпорацii: сiмейний бюджет потрiбно тепер економити, хi-хi. Вийшло не дуже дорого:

1. Замiна нейромережi четвертого поколiння на спецiалiзовану «Координатор-6е» шостого поколiння: нова розробка для цивiльного персоналу служб контролю об’емiв. Мережа дозволяла тривалий час знаходитися в синхронiзацii iз стацiонарними ШМ станцiй завдяки iмплантованому модулю-симбiонту «ІП6-1». Тому нейромережа обiйшлася Лакiрi всього в один мiльйон кредитiв – основну суму тут наганяв iмплант. «ІП6-1» – балiстичний iмплант-обчислювач у вiльному продажi сам по собi коштував бiльше мiльйона.

2. За три «І100» до свого показника iнтелекту виклала ще один мiльйон шiстсот вiсiмдесят тисяч кредитiв i таким чином, пiсля процедури ii «КІ» пiдскочив до чотирьохсот дев’яноста шести одиниць, що iй дуже сподобалося.

3. Додала розширювач сховища нейромережi «МВ100» – ще триста сорок чотири тисяч з кишенi.

4. Загадковий вирiб раси сполотiв, iмплант-нанофабрика «Хелi-Д100», яке по досвiду дiвчини ставили дуже рiдко. Суть полiпшення полягала в тому, що вирiб посилював тi органи розумного, якi найчастiше iм використовувалися: пiлотам покращувалася нервова система, а наприклад бiйцям – скелет i м’язова маса. Хоч iнтелект вiн не збiльшував, але дiвчина мала деякi неофiцiйнi данi за статистикою застосування «Хелi-Д100», тому, користуючись випадком, не змогла пройти повз цю штучку. Ще пару сотень тисяч помiняли свого хазяiна.

5. Трохи пiдвисла, вибираючи останнiй пункт полiпшення своеi новоi нейромережi – тут поцiкавилася у своеi подружки-дружини, що та собi ставила колись. Була заiнтригована ii оповiданнями про збiльшену чутливiсть пiд час сексу – ця тема займала багато мiсця i часу в планах на майбутне блондинки. Тому вирiшила не вiдставати вiд Юлi i теж замовила собi емоцiйний iмплант бриларськоi розробки: «Ти в менi» – так невибагливо називалася ця штучка, що потягнула на сiмсот вiсiмдесят тисяч кредитiв.

Потiм пiшов список баз, якi вимагалося завантажити для повноцiнноi роботи на посадi диспетчера – це була поеднана спецiальнiсть: контроль об’ему i оператор захисних систем.

Пакет «Контроль об’ему» шостого рангу включав сiм баз:

1. Диспетчерськi буi i робота з ними.

2. Органiзацiя руху в зорянiй системi.

3. Аналiз траекторiй, розрахунок векторiв руху.

4. Органiзацiя контролю зон гiперпереходiв.

5. Сенсорнi системи диспетчерських станцiй.

6. Робота з ретрансляторами Спiвдружностi.

7. Глобомережа i системнi iнформацiйнi мережi.



Пакет «Класифiкацiя пустотних об’ектiв» шостого рангу включав п’ять баз:

1. Класифiкацiя малих космiчних кораблiв Спiвдружностi.

2. Класифiкацiя середнiх космiчних кораблiв Спiвдружностi.

3. Класифiкацiя великих космiчних кораблiв Спiвдружностi.

4. Класифiкацiя диспетчерських станцiй.

5. Класифiкацiя орбiтальних станцiй i споруд орбiтальноi iнфраструктури.



Пакет «Модульне забезпечення диспетчерських станцiй» шостого рангу включав п’ять баз:

1. Гарматнi пустотнi платформи.

2. Ракетнi пустотнi платформи.

3. Мiннi поля i об’еми.

4. Лазернi пустотнi платформи.

5. Нестандартнi варiанти комплектацiй диспетчерських комплексiв.



Крiм того, до списку увiйшло декiлька окремих баз:

1. Багатозадачнiсть i роздiлення свiдомостi оператора – без рангу.

2. Балiстичнi розрахунки 6-й ранг.

3. Стацiонарнi ШМ 6-й ранг.

4. Тактика бойових дiй в порожнечi 6-й ранг.

Разом, за двадцять одну базу Лакiра заплатила три з половиною мiльйони кредитiв, що разом з усiею розтратою потягнуло на дев’ять з половиною мiльйонiв. Повернулася до себе в житловий модуль i зайнялася своiми зборами: дещо продала, дещо вiддала своiм подругам, а деякi речi просто викинула в утилiзатор. Зв’язалася з Юлi: вони з Максом були вже на планетi i обiцяли забрати ii через двi-три доби, коли куплять корабель i почнуть збиратися назад. А через декiлька годин з нею зв’язався ii чоловiк, поки ще не офiцiйний, i запропонував переселитися на цей час в iх будинок на планетi, де вони разом заповнять анкету-заявку про брак i вiдсвяткують подiю в крузi сiм’i.



За традицiею, спуск на Лайну Макс i Юлi зробили в рейсовому човнику, потiм парочка добиралася до будинку пiшки – тут було зовсiм недалеко, всього хвилин двадцять на своiх двох. Будинок зустрiв iх порожнечею i тишею: дiти давно були студентами i мешкали за мiсцем навчання, але, проте, усi системи працювали. Очевидно, брат повинен був сьогоднi повернутися назад, тим бiльше що Юлi повiдомила йому, що молода сiмейна пара Шнiтке зволила вiдвiдати рiдну обитель. Поки жiнка займалася перевiркою стану будинку, систем i запасiв продовольства, ii чоловiк стурбувався пошуком аналогiв iх подружнiх кiлець – вiн не збирався вiдходити вiд традицiй, i також як з Юлi, запропонувати Лакiрi стати його дружиною по земних звичаях.

Оскiльки напiвживi симбiонти на зразок цих рiклi-ро вiдпадали, то слiд було пошукати щось максимально схоже на вигляд. Година роботи з iнфомережею планети i технолог знайшов те, що задовольнило його вимоги до зовнiшнього вигляду i функцiоналу: два кiльця зi штучного матерiалу, що зовнi нагадував алмаз, але бiльш пластичний i такий, що добре пiддаеться тепловiй обробцi. Усерединi по усiй довжинi був упаяний тонкий дрiт з ювелiрного металу бiло-жовтого кольору, додаючи красивi вiдблиски i внутрiшне свiтiння кiльця на прямому сонячному або штучному освiтленнi. Вирiб не мав нiякоi практичноi цiнностi, що було незвично для Спiвдружностi, де будь-який предмет завжди мав другу приховану властивiсть, так цiнованих практичними громадянами – просто красивий ювелiрний вирiб.

– Те, що потрiбно! – оцiнив придбання землянин, коли отримав покунку у кур’ера – нiчого зайвого, тепер можна i наречену викликати, а то молодий вже увесь знервувався, хе-хе.

Ведений такими мiркуваннями, вiн зв’язався з дiвчиною i запропонував iй змiнити свое мiсце проживання. Поки чекали «наречену», встигли поговорити з Кломом i дiтьми – домовилися вiдмiтити повернення Макса i створення новоi сiм’i через день, коли настануть вихiднi. Лакiра прибула у супроводi малого вантажного контейнера – особистих речей у дiвчини виявилося багато: дiвиця була не бiдною i на себе витрачалася без роздумiв. Ритуал, коли чоловiк постав перед нею на одне колiно i запропонував стати його дружиною, ii трохи шокував – вона адже чекала невеликоi витрати часу на заповнення анкети-заявки майбутнього подружжя. А процес одягання на палець колечка зовсiм збив ii з пантелику до тих пiр, поки вона не почула вiд чоловiка слова: «Тепер ти моя дружина, Лакi!»

Офiцiйнi процедури зайняли у парочки стiльки ж часу, скiльки свого часу витратив Макс з Юлi в Хаманi, i незабаром усi учасники подii отримали змiни у своiх iдентифiкаторах? Тепер сiмейний осередок Шнiтке поповнився ще одним учасником – Лакiрою Шнiтке. Залишок дня i частину ночi трiйця не спала iз зрозумiлих причин: для Макса такий досвiд був першим в його життi, i йому довелося чимало потрудитися, щоб не впасти обличчям у бруд, не осоромитися, а головне, не розчарувати нову дружину. Зрештою, оточений ласкою двох люблячих жiнок, вiн сам себе здивував, коли раз по раз приводив своiх дружин в стан чергового вибуху вiдчуттiв, вiддаючи iм свою любов i отримуючи назад ii подвоену порцiю.

Стан ковзання на хвилi пристрастi не вiдпускав нiкого з дiйових осiб цього свята любовi i ласки, а у двох молодих жiнок цi вiдчуття взагалi зашкалювали пiд впливом iх емоцiйних iмплантiв. Якимсь незбагненним чином iх свiдомостi то з’еднувалися зi свiдомiстю iх чоловiка, то переплiталися мiж собою, складаючи в цi моменти один органiзм, який перебував в станi перманентного оргазму. Але, врештi-решт, сили у землянина виснажилися, i ближче до середини ночi вiн заснув в обiймах двох красунь, стомлений, але щасливий i розiмлiлий.



Десь в тихому, просторому кабiнетi на планетi, приблизно в той же час.

– … Так ти говориш, Чин, що цей самий Шнiтке чарiвним чином воскрес з мертвих, так? Гм.

– Щодо мертвостi, то я б не був такий категоричний, швидше за все, застряг десь i валявся в анабiозi деякий час, а потiм його знайшли.

– А по хронологii вдалося щось встановити – чим мене здивуеш знову?

– Уперше його засiкли в просторi конгломерату майже рiк тому: з’явився з боку дикого космосу мiж Хаманом i Дiвелi на непiзнаному малому кораблi дископодiбноi конструкцii, диспетчер ще тодi…

– Та космос з ним, цим диспетчером, Чин – що вдалося взнати по кораблю, це адже напевно чужа технологiя?

– Повнiстю згоден з вами, директор: в Хаманi на питання по ньому вiдбрехався, пославшись на нас: мовляв, нова експериментальна розробка наших конструкторiв, а вiн тiльки випробовуе за контрактом.

– Але ж це ж…

– Так-так, абсолютна i зухвала брехня – хаманцi теж не дурнi, зробили вигляд, що повiрили, тим бiльше що наш пiдопiчний iм там серйозно допомiг з валлiнгами – пiдкинув якiсь вiдомостi про iх фортецю. Звiдки узяв, ми не знаемо – смуглявi вiдмовляються поширюватися про Шнiтке, його вкладi в розгром того лiтаючого мiста зеленоголових коротунiв – хлопець там серйозно пiдняв свiй рейтинг, майже друг Хамана офiцiйно.

– Ого! Ось це новини, давно не було такого руху… продовжуй, що ще вдалося дiзнатися?

– Загалом, фортецю валлiнгiв хаманцi розколупали успiшно i вдало: наше посольство там вiдмiчае, що активнiсть флоту конгломерату тривала майже три мiсяцi – очевидно, узяли багато цiнного добра у коротунiв. Нашi аналiтики прогнозують найближчим часом стрибок технологiй у смуглявих – уТех давно чухалися руки на цих зеленоголових гуманоiдiв, враховуючи, скiльки часу тривало iх протистояння. Вiзьму на себе смiливiсть припустити, що цей Макс свiй новий кораблик дископодiбноi форми узяв саме в тiй фортецi коротунiв – iншого варiанту не бачу.

– Що ще накопали по фiгурантовi?

– Пробув в Хаманi бiльше двох мiсяцiв, заснував свою корпорацiю, там ще е один цiкавий момент в ii статутi. Цитую: «малi бойовi кораблi нестандартних модифiкацiй… системи штучного iнтелекту з розвиненою психоматрицею… важкi носii для малих кораблiв».

– Ось навiть як… – глава мiсцевого вiддiлення СБ задумливо роздивлявся своi руки – не помилюся, якщо припущу, що усi цi сiм або скiльки там рокiв вiн пропадав, неважливо – цей тип провiв на борту у тих самих «Нишпорок», потiм щось ухитрився вкрасти у них i втекти на цьому дискольотi. До речi, як цей кораблик визначаеться нашими системами?

– Ідентифiкатор видае стандартний набiр iнформацii: кур’ер серii «Флоу-м», корпорацiя «М.Ш.Тех», Лайна, ТС Брилар – конструкцiя i характеристики нам недоступнi. Єдине, що е, це непрямi спостереження: нестандартний спосiб входу i виходу в гiперпростiр, незрозумiлий спосiб пересування, обшивка не пропускае скануюче випромiнювання контрольних служб, ну i так,… по дрiбницях.

– Дедалi цiкавiше. Продовжу свою думку: ось цей самий «Флоу-м» вiн напевно викрав у коротунiв – потрiбно поговорити з нашим громадянином, запропонувати йому щось унiкальне в обмiн на його дисколiт.

– Сильно сумнiваюся в успiху, директор – такi пропозицii йому вже робили – категорична вiдмова, навiть хаманцi це пiдтвердили. Не помилюся, якщо цей кур’ер до валлiнгiв мае посередне вiдношення, i це взагалi невiдомо чия технологiя, що випадково потрапила до зеленоголових.

– Гаразд, з корабликом розберемося при особистiй зустрiчi, що ще нарили цiкавого?

– Далi починаеться найцiкавiше: доки чекав прибуття своеi подруги, зараз вже законноi дружини,… до речi, сьогоднi узаконив собi ще одну цукерочку в дружини – ви б бачили шеф цих двох красунь одночасно, якi фiгури, я як це усе…